Torgau Jeugduitwisseling 2001 (Duitsland)

 

Van 17 tot en met 21 oktober 2001 vindt het bezoek van de jeugd, aan onze partnergemeente in Torgau plaats.
Op deze pagina kunt u voor en tijdens dit bezoek, hier alles over lezen.

Voorbereidingen en indelingen:

Hieronder wat algemene informatie verstrekt aan de jeugd ter voorbereiding van de reis.

Verblijf: 
We logeren bij mensen van de kerkgemeente thuis. Het ligt in de bedoeling om zoveel mogelijk bij leeftijdgenoten te logeren en als het even kan met twee Nederlanders per gezin. Probeer er een beetje achter te komen wat de regels van het huis zijn en pas je daar bij aan. Durf te vragen als je iets niet snapt.In principe zijn we te gast en verzorgen je gastouders zowel slaapplaatsen als "natje en droogje". Als er een probleem is kan je altijd naar Willem bellen

Taal: 
Wanneer je Duits kunt spreken is dat natuurlijk makkelijk maar in Duitsland hebben jullie leeftijdgenoten op school natuur­lijk ook engels. Ze durven dat niet altijd zo te spreken, maar samen kom je daar wel uit. Neem evt. een boekje mee "hoe en wat..."

Programma:
Het programma, de indeling in gastgezinnen en de indeling van de busjes moet nog worden gemaakt. Zodra dat beschikbaar is wordt het op deze site gezet. Er zijn wel een paar dingen nu al wel te zeggen:

We vertrekken op woensdag 17 oktober om 07.00 uur vanaf de Ontmoetingskerk. De reisafstand is ongeveer 750 kilometer, dus daar doen we de hele dag over. Er zijn drie busjes gehuurd. Eten voor onderweg svp zelf meenemen.
We komen terug op zondag 21 oktober, tussen 20.00 en 22.00 uur. We gaan in Torgau natuurlijk ’s morgens nog eerst naar de kerkdienst van 10.00 uur en drinken nog koffie e.d. en zullen dus pas om 12.00 uur uit Torgau afreizen.
Verder zit er in het programma een mix van cultuur, sport, spel en ontmoeting. Het is een uitwisseling, dus aan alle programma onderdelen wordt zoveel mogelijk ook meegedaan door de Duitse jongeren. Tevens zijn er programmaonderdelen gericht op wederzijdse kennismaking met elkaar en met elkaars wereld. 

Bij de indeling in gastgezinnen wordt rekening gehouden met eventuele wensen die jullie mij hebben doorgegeven. 

 

Communicatie met het thuisfront

Tegenwoordig hebben veel jongeren een eigen gsm. Dat is natuurlijk prima, maar ga nou niet voortdurend met je vader of moeder zitten bellen. Als er problemen zijn in Torgau moeten we die in eerste instantie in Torgau zelf zien op te lossen, dus ga dan naar Willem.
Als er thuis bepaalde zaken zijn die jullie moeten weten, bijvoorbeeld als er een oma is overleden of zo, dan kunnen jullie ouders ook het beste naar Willem bellen. Hij kan dat dan met jullie bespreken. Dat is beter dan wanneer we in een museum lopen of zo, en er komt zo’n telefoontje binnen. Bespreek dit even met je ouders.
Op de website van de kerk zal ook informatie gegeven worden. Vanuit Torgau willen we proberen elke dag een update van informatie te maken, zowel met teksten als met foto’s. Theo van Houwelingen zal de foto’s maken en misschien heb je het al geraden: jullie mogen de teksten schrijven. Dus benieuwde ouders kunnen elke dag even kijken hoe het met ons gaat via het webadres

Meenemen:

- Forse lunchpakketten voor onderweg. Ook drinken. (Langs de autowegen is alles erg duur.)
- Normale kleding, toiletartikelen e.d. 
- zakgeld / medicijnen / evt. maandverband / enz.
- zwemkleding en sportkleding.
- GELDIG IDENTITEITSBEWIJS.
- denk aan een aardigheid(je) voor je gastouders en gastbroer/ of zusjes. 

Het is leuk wanneer je voor de genoten gastvrijheid kunt bedanken. Je kunt denken aan iets lekkers of iets wat typisch Bergs of Neder­lands is. Bijvoorbeeld, stroopwafels, kaas, een prulletje in Delftsblauw, caps met koeienmotief, opblaastulpen en noem maar op. Wellicht kun je een paar foto's of ansichtkaarten van Bergen meenemen om te vertellen waar je woont. 

De ervaring leert dat we altijd zeer royaal worden ontvangen!


Bagage:

Pak je bagage zoveel mogelijk in 1 niet al te grote tas. We hebben niet zoveel bagageruimte. 

VERZEKERING:
Voor de hele groep is er een collectieve reisverzekering afgesloten. Veel van jullie vallen ook onder een doorlopende reisverzekering.

 

Centraal adres in Torgau: 
Matthias Grimm-Over

Centraal adres, met name voor doorbellen tijdstip aankomst terugreis, is Loes Pilanen. 

Begeleiding:
Willem Vermeulen
Geert de Haan
Gert van der Schoor
Wim van Sluijs
Theo van Houwelingen


Er is een vaste indeling van de busjes. Hierdoor blijven mensen en bagage bij elkaar en hebben we snel overzicht of iedereen in de busjes zit of dat we eventueel iemand missen. Ook in geval van nood is dat erg belangrijk!

Alleen de chauffeurs zullen elkaar geregeld aflossen. 

Chauffeur: Willem Vermeulen Chauffeur: Wim van Sluijs Chauffeur: Gert van der Schoor
Chauffeur: Geert de Haan   Chauffeur: Theo van Houwelingen
     
Idelet de Haan  Debby van Broekhoven Isja Dominicus 
Elsemiek de Haan  Joost v.d. Graaf Daniëlle van Houwelingen 
Anne Pilanen  Maarten v.d. Graaf  Stephan Mourits 
Boudewijn Grievink Sophie van Leeuwen  Wouter v.d. Schoor 
Olivier Vermeulen  Anouk Ouwerling Larissa Simons 
Tobias Vermeulen Thijs Wakkee  Myrthe Simons 
  Marcel Smidt   

 

Programma:

 

Programm für den Besuch der Jugendgrupppe aus Bergen op Zoom

Mi 17.10 18.00-19.00 Uhr Ankunft im Gemeindehaus
    Die Gäste können von den Quartiergebern um 20.00 Uhr abgeholt werden. Wenn dies nicht möglich ist, werden sie gebracht.
     
Do 18.10 9:30-10.00 Uhr Treffen im Gemeindehaus
  10.00-11.30 Uhr Stadtbesichtigung
  11.30-13.30 Uhr Mittag und Pause im Gemeindehaus
  14.00-17.00 Uhr Geschichtswerkstatt mit dem Dokumentations- und Informationszentrum Torgau im Schloß Hartenfels und Fahrt zu enzelnen Schauplätzen in Torgau (!in English! Yeah!)
  17.00-19.00 Uhr Pause und Freizeit
  19.00 Uhr Holländerabend im Gemeindehaus
Die Gastgeber sind herzlich eingeladen.
  ca 22.00 Uhr Abmarsch ins Quartier.
     
Fr 19.10   9.30-10.00 Uhr Treffen im Gemeindehaus
    (Quartiergeber geben den Gästen bitte ein kleines Lunchpacket mit auf den Weg)
  10.00-14.00 Uhr Stadtbesichtigung in Wittenberg
  15.00-17.30 Uhr Fahrt nach Bad Schmiedeberg und Besuch des Erlebnisbades "Basso"
  19.30 Uhr Gemeinsamer Abend mit der Jungen Gemeinde im Jugendkeller
  ca 22.00 Uhr Hop, hop in die Federn!
     
Sa 20.10 9.30-10.00 Uhr Treffen im Gemeindehaus
    (Quarteirgeber den Gästen bitte ein kleines Lunchpacket für unterwegs mitgeben)
  10.00 Uhr Fahrt nach Dresden
  12.00-18.00 Uhr -Stadtbesichtigung
    -Verkehrsmuseum
    -SHOPPING
    -eventuell noch Indianermuseum Radebeul
  ca 20.00 Uhr Ankunft in Torgau
    Abend zur freien Verfügung
     
So 21.10 9.30 Uhr Gottesdienst
    Danach Abfahrt direckt von der Schloßkirche!

 

Woensdag - de Heenreis: 

Natuurlijk begon ook dit jaar de Torgau-reis met een groeps-foto. Omdat iedereen er was, zijn we om 7 uur vertrokken richting Duitsland. Het eerste uurtje was het nog vrij stil, maar al snel kwam de stemming erin.
De drie bussen bleken elk al snel een eigen manier van lol-maken er op na te houden waarbij 1 bus gevuld bleek te zijn met "mutsen". Een andere bus wilden het hoger op zoeken, maar bijtijds werden de ballonnen, gevuld met helium, gelost.  
Nadat er telkens een pauze werd gehouden vervolgden we de reis die voorspoedig verliep. Behalve dat de firma McDonald een ongebruikelijk aantal vlaggetjes mist en rietjes. Net na 20.30 uur kwamen we aan in het Gemeindehaus in Torgau en al snel verdwenen de jongelui richting de gastgezinnen. De leiding wacht nog enig werk om de volgende dag voor te bereiden en de dag af te sluiten. Hiervoor is een locatie beschikbaar in Ierse stijl.

Kortom, het gaat ons goed. Groeten aan allen in Bergen op Zoom en omstreken via deze site.. 

 

Hieronder de foto reportage van woensdag:

tw1.jpgtw2.jpgtw3.jpgtw4.jpg

 

Donderdag - Dag in Torgau


De eerste nacht zit erop. Om half tien verzamelen we in het Gemeindehaus. Daar kletsen we bij over hoe het bij iedereen is gegaan. Daarna vertrekken we naar de hoofdkerk van Torgau, die wordt gerestaureerd.
Aangekomen in de Maria-kerk krijgen we eerst uitleg over de kerk. Gelukkig hebben we een goede tolk, Willem, die het even voor ons vertaalt. Na een mini-concert op het orgel van Willem en Gert gaan we in twee groepen de klokken en het nieuwe dak bekijken. Hier beklimmen we de smalle trappen van de kerk.

Dit is het mooie uitzicht vanaf de toren op Torgau en de rivier de Elbe. Niet te lang wachten boven, want de klokken luiden iedere vijftien minuten! Terug naar het Gemeindehaus voor de lunch om twaalf uur.

Het is vanavond Holländer-Abend. Wie zou die nou moeten verzorgen? Handen uit de mouwen en lekker aardappelen schillen. Alles natuurlijk in opdracht van Lievensbergkok "Mars". Ja hoor, pappie en mammie Grievink, Boudewijn heeft echt meegeholpen, hoor.

Na de hapklare blokken aardappel en geplastificeerde doperwten en opgezette cavia als lunch zijn we naar het slot van Torgau gegaan. Daar is een tentoonstelling over Torgau in de Tweede Wereldoorlog. We kregen uitleg en gingen daarna een video bekijken over de militaire gevangenissen in Torgau. Daarna zijn we met de busjes naar een gevangenis gereden, die overigens nog steeds gebruikt wordt. Daar bekijken we de voormalige executieplaats van gevangenen. Wel oppassen voor de waakganzen. We willen onze gids Wolfgang Oleschinski ook nog even bedanken.

Marcel heeft geen problemen met de Duitse taal, want hij gebruikt het toch niet. Vaak begrijpen ze hem toch wel. Hij zet zijn Duitse vrienden achter de frituurpan en geeft zelf de instructies.
In de kelder van het Gemeindehaus vermaakt iedereen zich wel met de snookertafel, de tafelvoetbal en de tafeltennis. De leiding heeft trouwens het koffiezetapparaat ook gevonden en maakt er graag gebruik van. Alle slingers zijn inmiddels uit de busjes gesloopt en in de eetruimte opgehangen. De oranje leeuwenmutsjes zijn erg populair bij de Duitsers. Tot slot: Wel elke dag blijven kijken op de site!!

Tekst van vandaag:    Joost en Maarten.

Hieronder de foto reportage van donderdag:

td1.jpgtd2.jpgtd3.jpgtd4.jpgtd5.jpg

 

Donderdagavond - Hollandse avond

Ruim 40 personen verzamelden zich voor een volledig door de Bergse jeugd verzorgde avond.

Ook al was het een kleine keuken, koken konden ze wel!!! Hier staat Marcel te koken met alle Duitse benodigdheden en dat waren er niet zoveel en er ontbraken wat dingen maar het is allemaal goed gekomen. Met behulp van allerlei mensen.

Het wachten duurde af en toe lang dus werd de tijd opgevuld door muziek!! Hier zie je Sophie op de vleugel.

Larissa speelde een stukje op haar Accordion, dat overigs ook mooi klonk

Hier was eindelijk na al het lange wachten het eten klaar. Iedereen ging in de rij staan voor het eten dat Marcel had gekookt met behulp van een Duitse hulp kok die niet helemaal kon koken en met behulp van vooral Sophie en enige anderen! We hadden aardappel schijfjes gebakken in olie. Ze hadden namelijk geen frituurpan dus hadden we de olie gewoon in een grote pan gegoten en daar de aardappels in gebakken!! We hadden ook nog varkenshaasjes en worteltjes met erwtjes! Het was allemaal heel erg lekker!!

We hadden met Time-less een cadeautje gemaakt voor de jeugdsoos in Torgau! We hadden de kaart van Bergen op Zoom en daar hadden we foto's opgeplakt van de leukste gebouwen en dingen in Bergen op Zoom zoals de Maagd, (=gebouw), de Peperbus, (ook gebouw) de plaat (=wijk) enz... en in het midden een foto van de kerk. We hadden er in het Duits de namen bijgeschreven van de gebouwen.

geschreven door: Elsemiek, Myrthe en Danielle!

Wegens een "gebrek" aan geschikte vergaderruimte, zag de leiding zich "genoodzaakt" om zijn toevlucht te zoeken in één van de Ierse "vergader" locaties ter plaatse.
Naarmate we dieper op de zaken ingingen kwamen de standpunten steeds dichter tot elkaar, om tenslotte in de late uurtjes in volledige concensus te eindigen.

Waargenomen door Gert.

"wie bier drinkt slaapt goed,
wie slaapt zondigt niet,
wie niet zondigt komt in de hemel"

(Uitspraak van Maarten Luther)

 

tda1.jpgtda2.jpgtda3.jpgtda4.jpgtda5.jpgtda6.jpg

 

Vrijdag - Zwemmen en naar Wittemberg

We begonnen de dag in het zwembad in Bad Schmiedeberg.
Iedereen had er erg veel zin in en niemand was zijn zwembroek vergeten behalve Geert de Haan natuurlijk!
Het was een zeer gezellig zwembad, je had ook een buitenbad en een spetterende glijbaan!

Een paar mensen waren al moe voordat we het zwembad ingingen en daar moest natuurlijk even een foto van gemaakt worden!
Gelukkig waren ze hun moeheid vergeten toen ze in het zwembad lagen.

De enige sportieve leiding die mee met ons ging zwemmen was Wim, die dan ook erg sportief bezig was toen we aan het volleyballen waren in het water.

Dit is nou de beroemde Stadskerk in Wittemberg, de stad van Maarten Luther. Hier begon het Lutheranisme.
Maarten ligt hier ook begraven. Deze foto hiernaast is genomen vanaf de toren van de Slotkapel (voor uitleg: kom 28 oktober naar de kerk) Hier hebben wij rondgelopen en sommige onder ons hebben in de stad een ijsje gegeten.

Dit is het beroemde werk van de Oostenrijkse architect Hundertwasser. Hij heeft deze oude school in Wittemberg met zijn ontwerp helemaal opgeknapt in zijn eigen stijl; met allemaal verschillende ramen en overal planten, zelfs op het dak en uit het raam!

Er wordt natuurlijk ook heel broederlijk gespeeld, hier zie je de broers Vermeulen ingemaakt worden door Thijs en Stephan. Deze foto is gemaakt in de kelder waar je ook kan poolen en tafeltennissen. Hier zijn we de hele vrijdagavond verder geweest (toch?)


Dit was het verslag voor vrijdag gemaakt door: Larissa en Stephan.


Hieronder een fotoreportage van de vrijdag

prev1.jpgprev2.jpgprev3.jpgprev4.jpgprev5.jpgprev6.jpgprev7.jpg

 

Zaterdag - Dag naar Dresden

De zaterdag begint om 0.00 uur vandaar dat we nog even wat beelden zien van de jeugdruimten onder het Gemeindehaus in Torgau. Daar was om 0.00 uur namelijk nog van alles te doen.
Spreek overigens deze jongelui er maar niet op aan hoe laat ze in bed lagen, want het kan natuurlijk zijn dat deze foto nog net op vrijdag is gemaakt.!. 

Het was erg gezellig en er werd volop geïntegreerd, zowel jongens en meisjes als Duitsers en Nederlanders.


Maar goed, rond 10.00 uur reden we uit Torgau weg naar Dresden toe. Dit is een stad die op het laatst in de oorlog door de geallieerden zwaar werd gebombardeerd en vervolgens door de DDR machthebbers slecht werd herbouwd. Er staan nog steeds puinhopen.
Dresden is een stad geweest van grote allure en onze Bergse boys (m/v) voelen zich duidelijk klein wanneer ze langs deze gebouwen lopen.

Een prachtig gebouw. Een kasteel om te wonen? Welnee, alleen maar om de gespaarde schilderijtjes in op te hangen en gasten te ontvangen. Het huis van Sachsen heeft hier goede tijden beleefd. Veel torens en kerken. (Met natuurlijk rondleidingen) sieren Dresden weer.
Alles wat U ziet is herbouwd. Dit is wel 1 van de mooiste plekjes. 
Dresden kent tussen al dit moois ook grote, soms lelijke, winkelcentra en daar zijn onze lieve jongelui natuurlijk ook uitbundig wezen rondkijken. Met als slot nog een bezoek aan het verkeersmuseum. Kortom, er is voor velen weer materiaal genoeg voor spreekbeurten of andere werkstukjes.
Moe maar voldaan keerden we allen naar Torgau terug.

Het verdere programma ???
Zaterdagavond - eten in het gastgezin en misschien nog een loopje doen?
Zondagochtend - kerkdienst om 09.30 uur met koffie toe. Foto's hiervan krijgt U op de zondagse bladzijde te zien. Na de dienst vertrekken we richting Nederland. Vanaf 11.30 uur dus ongeveer 800 kilometer voor de boeg. Dat is zeker 4 keer stoppen voor plasjes en McD....

Via Loes Pilanen wordt de verwachtte aankomsttijd in Bergen doorgegeven. Graag allemaal tot bij de Ontmoetingskerk.

prev1.jpgprev2.jpgprev3.jpgprev4.jpgprev5.jpgprev6.jpgprev7.jpg

 

Zondag - Kerkdienst en terugreis

Nadat we vanochtend vet vroeg opstonden en sommigen daarna de tassen nog in moesten pakken, kwamen we rond 9 uur aan bij de slotkerk te Torgau. Om 09:30 begon de kerkdienst.
Deze werd op een leuke wijze gebracht met als thema 'schatten van het leven'

De Nederlandse groep heeft een muzikale bijdrage aan deze dienst geleverd. De dienst duurde 'genau' 1 uur.

Na uitgebreid afscheid genomen te hebben en het bedanken van Matteas en Dieter, vertrokken we met veel leut terug naar Bergen op Zoom. Met natuurlijk nog een laatste groepfoto

Met 2 plaspauzes en een volle blaas kwamen we om 7 uur aan in Venlo, bij de Mac.
Gerd 'coke' was vandaag een echte 'staucourreur' In de file hadden we veel bekijks, ook zonder Kees-Willem, door de Staureclame.
Marcel had zijn nagels door de dames blauw en paars laten lakken.
We trokken veel aandacht van bussen met scholieren en hadden veel leut.

Tekst deze keer geschreven door de passagiers van busje 2: Debby, Joost, Maarten, Sophie, Anouk, Thijs en Marcel.

Na de aankomst in Bergen op Zoom stonden de ouders en overige belangstellenden ons weer op te wachten. Ans had een heerlijke bak Koffie en Thee gezet, zodat we nog even gezellig konden bijpraten. 

prev2.jpgprev3.jpgprev4.jpgprev5.jpgprev6.jpg