Torgau Jeugd Uitwisseling 2012 (Duitsland)

 

WOENSDAG : DE HEENREIS.

Vanochtend om 08.08 (!) uur was iedereen op het Bolwerk verzameld om uit te zwaaien of in te stappen. Zelfs een afgevaardigde van de kerkenraad was vroeg op. Natuurlijk werd traditie getrouw een groepsfoto gemaakt om vervolgens op pad te gaan. De reis liep erg vlot. Vrijwel geen file's of andere problemen. Vlak voor de grens dronken we koffie en zo hier en daar werd een stop gemaakt. Op een van de plekken werd ook de fotograaf in het zonnetje gezet .. (lees flits van fototoestel) Om 18.08 (!) uur bereikten we volgens plan Torgau en konden we de gastgezinnen ontmoeten. De kinderen zijn mee met hun gast-ouders, gastbroertjes en gastzusjes. Voor de begeleiding rest nu nog de zware taak van evaluatie en voorbereiding voor morgen.

We doen de hartelijke groeten aan alle volgers in Bergen op Zoom. Torgau is weer top! We houden jullie de komende dagen op de hoogte via onze (gloednieuwe) site en facebook.

 

Like ons op facebook!

{AG}activiteiten/Torgau-Jeugd-Uitwisselingen/2012/woensdag{/AG}

 

DONDERDAG : RONDLEIDING TORGAU.

Na de eerste avond in de gastgezinnen begon  om half 9 in de ochtend het programma. In een kwartiertje hebben we Torgau bekeken en daarna werden we verwacht op het Johan Walter Gymnasium. Daar werden we welkom geheten door de rector en rondgeleid door de conrector. De rondleiding ging langs de aula (een kerk waar de school omheen gebouwd is), een hele grote gymzaal, een hele lange wenteltrap  en het biologielokaal in het nieuwe deel van de school. Daarna was het pauze en ging iedereen op zoek naar de gastbroertjes en –zusjes om met hen mee de klas in te gaan voor de volgende lessen (natuurlijk in het Duits). Voor de begeleiding was het toen tijd voor het tanken van de busjes, even langs de fabriek van Villeroy en Boch te gaan en natuurlijk… koffie…!

(geschreven door Isja)

Toen we onze gastbroertjes en -zusjes gevonden hadden, die op deze school  al vanaf 07.00 uur ijverig bezig waren (!),  gingen we naar hun vrienden en daarna naar onze les. We zaten in verschillende lessen,  bijvoorbeeld: gym, scheikunde, Engels, wiskunde en levensbeschouwing. De wiskunde was moeilijk maar Engels had een heel laag niveau.  Voordat de lessen begonnen moest iedereen achter zijn tafeltje gaan staan en wachten tot de leraar of lerares aangaf dat je weer mocht gaan zitten. In de les was het heel stil en mocht je geen muziek luisteren met je oortjes. De klaslokalen waren heel saai en ouderwets omdat er niks aan de muur hing en er geen digiboard was.  De stoelen waren  geel en zaten niet heel lekker zaten. Je moest je jas voor de les ophangen en ze hadden geen kluisje, daarom waren de tassen enorm!!

Toen  de bel ging liepen we naar buiten naar de groep. Toen we compleet waren zijn we met z’n allen terug naar de Wintergrüne gegaan. Dat is het zaaltjesgebouw van de kerk. En hebben daar soep gegeten met een broodje. En als toetje hadden we een soort pudding met slagroom.

(geschreven door Annemiek en Fennie)

 

Donderdagmiddag/Avond

Na de lunch liepen we naar een gebouw waar in de DDR tijd een kinderhuis in gevestigd was. Dit was voor kinderen / tieners die vreemd gedrag vertoonden. Bijvoorbeeld sympathie voor Amerika. Soms ook kinderen met psychologische klachten.  Hier werden ze dan met straffe hand, slaag en zelfs marteling heropgevoed. Onze jongeren hoorden dit verhaal met een daverende stilte aan. Het maakte veel indruk, zeker omdat een slachtoffer van die tijd hier zelf over vertelde.

Aansluitend ging iedereen naar zijn/haar gastfamilie om te eten en om de zwemkleding op te zoeken en ’s avonds was het spetter-de-spatter en soms een bommetje.

De Duitsers hebben ook gevoel voor humor: kijk naar deze foto met een legertje bambi’s. Het is een kunstwerk met als titel …  RE—formatie.

{AG}activiteiten/Torgau-Jeugd-Uitwisselingen/2012/donderdag{/AG}

 

VRIJDAG : DAG NAAR BERLIJN.

Vandaag om 6 uur opgestaan. Goed begin van de dag, om vervolgens om 7 uur (en een beetje…) in de busjes naar Berlijn te vertrekken! Een beetje slaperig, maar na wat cola en snoep konden we er tegenaan! Ook gingen er erg veel Duitsers mee en was het een gezellige bedoening.

Om half 10 kwamen we dan eindelijk aan bij de Bundestag, waar wij na veel controle bijna allemaal in een keer door konden lopen. Alleen Elsbeth had een klein probleem…  In haar EHBO tasje zat een zakmes en die moest ze inleveren. Daar werden we opgewacht door Marian die in de Bundestag werkt en kregen we een praatje ( inclusief koekjes en genoeg drinken) van drie Kamerleden uit de Bundestag. Vervolgens kregen we een rondleiding door de Reichstag met veeeeeeel trappen en als eindpunt de glazen koepel met prachtig uitzicht over Berlijn. De lift naar beneden was een heel avontuur… Met 48 toeristen en een liftmannetje razendsnel naar beneden.

Buiten was de Brandenburger Tor al te zien en daar werden enige foto’s gemaakt en ook een zeer lang zoenend stel werd op de harde plaat vastgelegd. Bij het herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog splitsten de wegen van alle jongeren en was het tijd om te shoppen!!! Zo werden delen Berlijnse Muur bekeken, gewinkeld, broodjes curryworst gegeten of op Postdammerplatz rondgekeken.

Om half 3 was het helaas al weer tijd om naar de busjes te gaan en werd het nog een terugreis van een uurtje of twee en half. Met een tussenstop en veel muziek en gezelligheid kwamen we weer aan bij de Wintergrüne.

(Geschreven door de jarige Charlotte, Jocelyne, Annemiek, Fennie, Dineke, Frederique en Janine)

 

Hier werd dan eindelijk de verjaardag van Charlotte gevierd met wel 5 echte meisjes cadeau's. Na zang en stukjes pizza kregen we een toneelspel in de slotkerk te zien. We begrepen het niet allemaal maar de boodschap is wel dat je bewust naar de kerk moet gaan en niet als toerist.

We gingen naar huis en sommige naar een feestje ..... maar dat mogen de ouders weer niet weten. sssstt :-)

 

{AG}activiteiten/Torgau-Jeugd-Uitwisselingen/2012/vrijdag{/AG}

 

ZATERDAG : BEZOEK WITTENBERG.

Vandaag de dag na het feest! Toch wel moeilijk om ’s ochtends je bed uit te komen.. . we hadden met de hele groep een gezellig feest met de lokale jeugd, dit was een geslaagd feest meer toch wel laat klaar. Maar gelukkig hoefden we niet zo vroeg te verzamelen. Namelijk pas om 10 uur. We zijn vandaag naar Wittenberg gegaan. We hebben hier nog een kerk en een school bezichtigd. Daarna hadden we anderhalf uur voor onszelf. Je mocht zelf invullen wat je met deze tijd zou doen. De jongens zijn natuurlijk gezellig een kopje thee gaan drinken.

Nu iets over de school. De school was vroeger een school in de DDR, maar hij is nu helemaal omgebouwd door de architect Hundertwasser. Het was nu best een imposant gebouw, maar toch ook wel een beetje apart. Wij vonden het een beetje op de stijl van Gaudi lijken. We kregen een rondleiding door de hele school. Op deze school stond de natuur centraal. Het idee van Hundertwasser was namelijk dat als je een stukje van de natuur wegneemt je dat ook moet teruggeven. Dus het dak was helemaal begroeid met planten en grassen.

Vervolgens gingen we naar een kerk. Dit was de kerk waar Martin Luther begraven is. Het was een mooie kerk. We zijn hier ongeveer een kwartier binnen geweest. En natuurlijk een groepsfoto voor de deur van de kerk.

Daarna kregen we vrije tijd, anderhalf uur! Dit was natuurlijk de kans om leuke souvenirtjes te kopen of wat te eten of drinken op het terras. Hierna gingen we terug met de bus Torgau om alles voor te bereiden voor de Hollandse avond.

Er zal gezongen worden en er worden leuke stukjes opgevoerd. Ofwel, een gezellige avond waar we allemaal veel zin in hebben!

Ruben en Yannick

 

{AG}activiteiten/Torgau-Jeugd-Uitwisselingen/2012/zaterdag{/AG}

 

ZATERDAG : HOLLANDSE AVOND.

Als afscheid van de gastouders en kinderen hadden we een Hollandse avond.

Het eten werd verzorgd door  Marcel, Janine,  Annemiek en Elsbeth.
Ze hadden 7 kilo rijst, heel veel saus, en ei voor de vegetariërs.

Het toetje werd verzorgd door Jocelyne  en Frederique, namelijk 8 pakken brownies en ijs.

De voorbereidingen was een hele klus; er moesten slingers opgehangen worden (oranje natuurlijk  ) en er moest natuurlijk ook wat muziek worden voorbereid.

Toen alle gasten er waren, werden ze vrolijk toegesproken door Willem ( in het Duits) en toen kon het beginnen.  Er werd soep uitgedeeld en daarna sprak de presentatrice  Frederique de gasten toe dat Tobias en Isja een mooi muziekstuk gingen spelen.

(Willem schrijft: Heel veel indruk maakte het volgende optreden van Dineke (solozang) met Sophie (piano). Ademloos luisteren en een ovationeel applaus, en terecht!. )

Daarna kwam het hoofdgerecht, en ging Ruben zingen (solo) en Tobias begeleidde hem op de piano, wat wel jammer was dat de microfoon het niet goed deed .

Alle andere leden van de club hebben zich met bedienen, afruimen afwassen enz. goed ingezet, dus Yannick, Lukas, Jorrit, Fennie , Jocelyne, Annemiek, Janine en Charlotte; Geweldig gedaan !

Toen kwam het toetje ( wat erg lekker was) en gingen we typisch Brabantse liedjes zingen; Brabant en kedeng-kedeng , er waren ong. 60 mensen aanwezig.

Na afloop werd er afgewassen, opgeruimd, en nog gezellig nagekletst over de week en ging iedereen een voor een naar hun gastgezin terug.

Geschreven door; Dineke en Willem

 

{AG}activiteiten/Torgau-Jeugd-Uitwisselingen/2012/zaterdagavond{/AG}

ZONDAG : DE KERKDIENST EN DE TERUGREIS.

Vandaag was de dag van de terugreis.

Om 10 uur begon de kerkdienst in de slotkerk van Torgau. De dienst werd voor gegaan door ds. Christiane Schmidt en ds. Willem Vermeulen. De dienst werd deels in het Engels en Nederlands vertaald. Na de kerkdienst werden er nog wat groepsfoto's gemaakt en na de koffie werd er afscheid van de gastgezinnen en van elkaar genomen.

De terugreis kon beginnen. Na een korte eetstop bij de Mac Donalds bij Leipzig reden we vlot door tot nabij Kassel en hierna nog een klein oponthoud voor Dortmund en namen nog een stop bij Sevenum waar we nog van een heerlijke laatste Mac Donalds maaltijd genoten.
Rond de klok van 20.00 uur kwamen we weer aan bij de Ontmoetingskerk waar we ontvangen werden door verschillende ouders/partners.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde reis, iedereen bedankt voor de gezelligheid!
Alle begeleiding en chauffeurs ook namens alle ouders ..... bedankt voor jullie goede zorgen en leuke inzet.

 

Hieronder nog een aantal fotootjes van de kerkdienst en de terugreis naar Bergen op Zoom...

{AG}activiteiten/Torgau-Jeugd-Uitwisselingen/2012/zondag{/AG}

 

 

 

Inlogformulier