Torgau Jeugd Uitwisseling 2013 (Nederland)

20 t/m  24 oktober 2013

Zaterdagmiddag - Aankomst en Bergen op Zoom by Night

Op zaterdag 20 oktober rond de klok van 16.00 uur kwamen de jongeren en hun begeleiders aan bij de Ontmoetingskerk.
Na het ontvangst en de verdeling onder de gastgezinnen zijn de jongeren naar hun gasthuis gegaan waar een heerlijke warme maaltijd verzorgd werd.

Rond 19.30 uur verzamelden we weer in de Ontmoetingskerk waar we een kennismakingsspel speelden.
Hierna vervolgenden we onze weg naar de St. Gertrudis kerk die we later ook van hoogte bekeken.
Als afsluiting stapten we nog even het Provoostehuis binnen waar we gezellig nog wat dronken. Hieronder een kleine foto reportage ...

foto-1.jpgfoto-2.jpgfoto-3.jpgfoto-4.jpgfoto-5.jpgfoto-6.jpgfoto-7.jpgfoto-8.jpgfoto-9.jpgfoto-10.jpg

 

Zondag - de Kerkdienst

Op zondagmorgen werd tijdens de kerkdienst in de Ontmoetingskerk aandacht geschonken aan de jeugduitwisseling met de partnergemeente Torgau.
De dienst werd voorgegaan door ds. Willem Vermeulen en Pfarrer Christianne Schmidt.

Er was een muzikale ondersteuning door Isja Dominicus (dwarsfluit), Tobias Vermeulen (piano) en Dineke op den Dries (zang) en niet te vergeten de organist dhr. Rein Ros.

Tijdens de dienst waar de verschillende liederen en teksten en ook de preek in het Duits was werd ook het heilig avondmaal gehouden.
In de kerk stond het regenboogbord, links in de kerk. Er zaten verschillende plakbriefjes met gedichtjes, gedachten of gebeden. Wilt u hier ook nog iets opplakken?! Dat kan voor of na de dienst.
Na de dienst was het koffie drinken in de grote zaal.

Hieronder een fotoreportage van tijdens de dienst. Wilt u de dienst nog eens terug horen, dat kan klik dan HIER.

Nieuwsgierig naar de overige activiteiten van de jeugduitwisseling?! Klik dan HIER.
Klik HIER voor de reportages

foto-1.jpgfoto-2.jpgfoto-3.jpgfoto-4.jpgfoto-5.jpgfoto-6.jpgfoto-7.jpgfoto-8.jpgfoto-9.jpgfoto-10.jpgfoto-11.jpgfoto-12.jpgfoto-13.jpgfoto-14.jpg

 

Zondagmiddag workshop dans, avondbrood maaltijd en Timeless 2.0 met sinter-kerst

Na de lunch in de gastgezinnen was het tijd voor een dansworkshop. Jorina Verhees (Studio Verhip) studeerde met Duitse en Nederlandse jongeren in twee uur tijd een hele dans in. Het laatste stuk van de dans mochten ze zelf bedenken. Om de dans spectaculair te eindigen maakten ze een piramide. Na twee uur dansen was iedereen hongerig en dus gingen we lekker aan de hamburgers, broodjes en de soep. 

Het avondprogramma was De Timeless 2.0 special! Op het programma stond een vervroegde Sinterklaasavond. In Duitsland vieren ze dat niet, dus het was heel leerzaam ;). Na het lootjes trekken ging iedereen uitgebreid aan de slag met cadeautjes inpakken en het maken van surprises.  Ondertussen was er natuurlijk veel snoepgoed en sinterklaasmuziek.

 

foto-1.jpgfoto-2.jpgfoto-3.jpgfoto-4.jpgfoto-5.jpgfoto-6.jpgfoto-7.jpgfoto-8.jpgfoto-9.jpgfoto-10.jpgfoto-11.jpgfoto-12.jpgfoto-13.jpgfoto-14.jpg

 

Maandag bezoek aan school (Roncalli), bezoek aan moskee, klimmen in het bos en een relaxte filmavond

Op de vroege maandagmorgen verzamelden we met onze Duitse gasten weer bij de Ontmoetingskerk. Ditmaal stond het bezoek aan de middelbare school het Roncalli op het programma. De groep werd in een paar kleine groepjes verdeeld waarna ze Nederlandse lessen volgden.

Na enkele lessen gevolgd te hebben werd men rond 11.45 uur weer opgehaald waarna we onze lunch en andere lekkernijen in de Ontmoetingskerk opaten. Hierna brachten we een bezoek aan de Turkse Moskee, waar we tijdens een gebedsdienst meekeken... Hierna vertelde ds. Willem Vermeulen nog over de moskee en het geloof.

Vanuit de Moskee vertrokken we naar Stayokay in het bos van Bergen op Zoom. Hier hadden we een sportieve klimmiddag op het programma staan, klimmen en klauteren in het klimbos. Ook verschillende Nederlandse deelnemers klommen mee.

Hierna was er een heerlijke maaltijd in de gastgezinnen waarna we rond 20.00 uur weer verzamelden voor een relaxte avond. We aten een heerlijk taartje voor de verjaardag van Paul Richter en keken een leuke Duitstalige film die (helaas) niet Nederlands ondertiteld was. We hebben ons Duits dus nog even op kunnen halen.

Hiermee sloten we onze drukke dag moe en voldaan af ... snel naar huis en slapen want morgen staat Rotterdam op het programma. Alweer de laatste dag die met traditie wordt afgesloten met een Duitse avond en heerlijk eten.

 

Hieronder een fotoreportage van de gehele dag...

foto-1.jpgfoto-2.jpgfoto-3.jpgfoto-4.jpgfoto-5.jpgfoto-6.jpgfoto-7.jpgfoto-8.jpgfoto-9.jpgfoto-10.jpgfoto-11.jpgfoto-12.jpgfoto-13.jpgfoto-14.jpgfoto-15.jpgfoto-16.jpgfoto-17.jpgfoto-18.jpgfoto-19.jpgfoto-20.jpg

 

Dinsdag een dag naar Rotterdam en de afsluitende Duitse Avond

Vandaag stond een dag naar Rotterdam op het programma. Ds. Willem Vermeulen vertelde aan de hand van een powerpoint presentatie over de geschiedenis van Rotterdam waarna we vertrokken.

We liepen eerst langs de Maas waarna we via een mooie route naar de de Sint Laurentskerk liepen. Hier werden de jongeren met een audiobijbel de kerk in gelaten, in de diverse nissen werd er dan wat verteld. Hierna bezochten we de kubus woningen en bekeken ze ook van binnen. Het blijft een bijzonder zicht zowel buiten als binnen.

Na het bezoek aan de kubus woningen mocht iedereen zijn eigen pad gaan.

Halverwege de middag reden we weer terug naar Bergen op Zoom want er moesten voorbereidingen getroffen worden voor de Duitse avond waarbij een maaltijd aangeboden werd. Het werd een hele gezellige avond met heerlijk eten (zuurkool, puree, braadworst en salade met een toetje na). Hierna werd er nog een spel met alle gasten gespeeld. Een geslaagde laatste avond.

Hieronder de fotoreportage van dinsdag

foto-1.jpgfoto-2.jpgfoto-3.jpgfoto-4.jpgfoto-5.jpgfoto-6.jpgfoto-7.jpgfoto-8.jpgfoto-9.jpgfoto-10.jpgfoto-11.jpgfoto-12.jpgfoto-13.jpgfoto-14.jpgfoto-15.jpgfoto-16.jpgfoto-17.jpgfoto-18.jpgfoto-19.jpgfoto-20.jpgfoto-21.jpgfoto-22.jpgfoto-23.jpgfoto-24.jpgfoto-25.jpg

 

Woensdag -afscheid nemen en de terugreis naar Duitsland kan beginnen

Op de vroege woensdagmorgen zit de jeugduitwisseling er helaas alweer op. Verschillende gastouders, gast- broertjes en zusjes kwamen de Duitse gasten uitzwaaien. Deze morgen werd er nog gesproken over een nieuwe jeugduitwisseling waarbij de eerste deelneemster zich al op gaf voor het jaar "2026" (ze is dan 13). Er werden nog snel telefoonnummers uitgewisseld voor een speciale "whats app" groep en er werd uiteraard een laatste groepsfoto gemaakt. Hierna vertrokken ze terug richting Duitsland. Rondom Essen werd de eerste "stau" (file) geconstateerd en er werd opvallend veel geslapen in de busjes (zo hoorden wij uit betrouwbare bron).

We kijken terug op een aantal fantastische dagen waarbij ook veel jeugd van de Ontmoetingskerk bij betrokken was. Er is veel gelachen en hebben veel culturele en leuke activiteiten gedaan.

Langs deze weg willen we (nogmaals) alle gastgezinnen bedanken voor de gastvrijheid en het onderbrengen van de Duitse jeugd.

 

Hieronder een fotoreportage van het afscheid...

foto-1.jpgfoto-2.jpgfoto-3.jpgfoto-4.jpgfoto-5.jpgfoto-6.jpgfoto-7.jpgfoto-8.jpgfoto-9.jpg