Torgau jeugduitwisseling / Zaterdag dag naar Wittenberg

Om 10 uur stonden we allemaal klaar in de verzamelruimte voor een dagje Wittenberg. Dit is de stad waar Maarten Luther, vader van het Protestantisme, heeft gewoond en gewerkt en zijn beroemde stellingen heeft geschreven. Na een busreis van drie kwartier bezochten we eerst het panorama van Yadegar Asisi. Dit is een enorm doek waar foto’s uit Wittenberg zelf en zijn bewoners met middeleeuwse kleding zijn bewerkt tot een prachtig kunstwerk waar de middeleeuwse stad weer tot leven komt. Er was van alles te zien, van bedelaars tot monniken en van edelen tot arbeiders. Met licht- en geluidseffecten werd er dag en nacht nagebootst en werd er steeds een ander deel uit het panorama benadrukt.

Na deze belevenis bezochten we de binnenplaats van het klooster waar Luther en zijn vrouw Katharina von Bora jarenlang hebben gewoond en lesgegeven. Ook Torgause dominee Christiane heeft hier een tijdje gewoond bij haar opleiding tot dominee. Daarna bezochten we een kerk waar veel werken van Lukas Cranach hingen. Deze man heeft schilderijen gemaakt die geschikt waren om op te hangen in protestantse kerken. Luther was namelijk niet tegen schilderijen en beelden in de kerk, enkel de verering hiervan stond hem tegen. Op de schilderijen waren niet alleen Bijbelse taferelen te zien, maar werd ook kritiek geuit tegen het Katholicisme. Hierna bezochten we de kerk waar Luther zijn 95 stellingen op de deur had gespijkerd. Deze zijn nog steeds in de deur gegraveerd. Luther is in deze kerk ook begraven, er staan nog altijd bloemen bij zijn graf.

Na deze bezienswaardigheden hebben we nog wat vrije tijd gehad om deze historische stad verder te ontdekken, te shoppen of een ijsje te eten in één van de vele Eiscafés.

Hierna terug en voor voorbereidingen treffen voor de Hollandse avond

01.JPG02.JPG03.JPG04.JPG05.JPG06.JPG07.JPG08.JPG09.JPG10.JPG11.JPG12.JPG13.JPG14.JPG