Torgau jeugduitwisseling 2017 (Duitsland)

 

Woensdag - Heenreis en Aankomst

Torgau reis 2017 – Dag 1 - 1 maart 2017

Nog wat katterig staan we om 8:00h ‘sharp’ bij de Ontmoetingskerk. Een ongekende mensenmassa staat ons uit te zwaaien…. Met drie (!) VW bussen zullen we dit jaar met 22 personen naar Torgau vertrekken. Toen ook onze laatste chauffeur zich gemeld had (die had de kraai nog zien vallen) konden we na de foto op pad, zo rond een uurtje of half negen. Dit late tijdstip kan ook komen door de vele rondjes rond de kerk of het vegetarische eten dat opgehaald moest worden (Heilige Geestland).

De eerste stop was bij Sevenum en na een plaspauze met koffie gingen we vlot weer verder. Zo stopten we om de 2 uur en na een LIDL pauze, een aparte plasstop (die Frederique financierde) kwamen we na een paar buitjes bij de McDonalds aan. Het advies was om niet te veel te eten….

Rond 19:00h waren we bij onze partner-gemeente en werden alle kids meegenomen naar de gastgezinnen. Er waren geen onaangename verrassingen (niemand bleef zonder bed) maar het blijft spannend; zomaar ingedeeld worden. Morgen om 8:30h weer verzamelen!

De reis is dus voorspoedig verlopen en werd gekenmerkt door: voldoende snoep, koek en chips. De “walkie-talkies” deden voornamelijk dienst als voorzingmicrofoon en een aantal mensen hebben echt meerdere keren geslapen… Zelfs zonder dat ze het zelf wisten.

We gaan er een leuke reis van maken!

Jan Peter

 

{AG}archief/2017/05torgaujeugduitwisseling/1woensdag{/AG}

 

 

Donderdag dag in en door Torgau

Vandaag hebben we Torgau beter leren kennen! ’s Ochtends zijn we begonnen met een soort speurtocht waarbij we in groepjes opdrachten moesten vervullen. De opdrachten hadden niks met ‘saaie’ dingen als geschiedenis te maken, maar: ‘zing een liedje in een winkel en zorg dat je iets (gratis) meekrijgt’ bijvoorbeeld.

Daarna kregen we een tour door de kerk en een beklimming van de toren. We konden ook dicht bij de klokken staan om 12 uur! Daarna gingen we naar de ontmoetingsplek terug waar we pita broodjes aten en ik kan je vertellen dat is echt lekker als je iedere keer brood eet.

Na de lunch gingen we naar een workshop niet ver van de ontmoetingsplek ( slechts 1 trap ) waarbij we gingen nadenken over wat je wil met je leven en blokjes bouwen. Ik had op een of andere manier alleen aandacht voor de koekjes mijn excuses . We gingen tijdens de workshop ook door verschillende ruimtes heen waar we vanaf het begin begonnen : als driejarig kind in de keuken. Hierbij gingen we onder andere kijken naar de risico’s en de veiligheden en de betekenis hierbij.

Over het algemeen was het een zeer goeie workshop omdat hij je erg aan het denken zetten. Maar ik denk dat iedereen het met mij het over eens is, is dat het meest zenuwslopende de toren was. Waarbij de opdracht was dat meerdere mensen samen een toren gingen bouwen door middel van draden, we hebben zelf het record verbeterd dus was erg leuk.

Vervolgens ging iedereen naar huis om te eten en voor te bereiden voor het zwemmen. Wat dan ook erg leuk was en vele van ons waren al gauw gaar. Daarna op de voet naar Jugendhonk ( wat eerst Jugendkelder was maar die in er niet meer) . We zijn ons nu allemaal aan het vermaken , Luke heeft Aron HELEMAAL ingemaakt met voetbaltafel en iedereen doet mee aan een leuk spelletje UNO. Dus na een lange dag een leuk eind en kijken allemaal erg uit naar morgen.

Merel en Luke

{AG}archief/2017/05torgaujeugduitwisseling/2donderdag{/AG}

 

 

Vrijdag dag naar Berlijn

Om 7:30 was het de bedoeling dat we zouden vertrekken. Maar toen Dineke met een pinata voor Marcel’s verjaardag aankwam, veranderde het plan. Na lang gelachen te hebben om de scheve meppen van Marcel, was het rond 8 uur toch echt tijd om op weg te gaan naar… Berlijn.

De eerste stop was bij het monument van de Berlijnse Muur, wat we allemaal heel indrukwekkend en mooi gemaakt vonden! Na een kijkje vanaf een uitkijktoren hebben we in een café wat gegeten en daar konden we dan eindelijk gebruik maken van WiFi!

We zijn doorgelopen naar de stad voor de Brandenburgertor en vervolgens een monument voor de Holocaust. Dat was erg indrukwekkend. Daarna hebben we shoptijd gehad. Jammer genoeg was het om kwart voor 4 weer tijd om weer terug te gaan. We hebben in totaal wel 13 kilometer gelopen. Daarna zijn we in de busjes weer naar huis gereden. Het was een hele leuke en geslaagde dag! ‘s Avonds zijn we spelletjes gaan spelen met het gastgezin. Het was een kippen spel, dat was erg grappig! Daarna zijn we gaan slapen.

Annemijn  en Lilly

{AG}archief/2017/05torgaujeugduitwisseling/3vrijdag{/AG}

 

 

Zaterdag dag naar Wittenberg

Om 10 uur stonden we allemaal klaar in de verzamelruimte voor een dagje Wittenberg. Dit is de stad waar Maarten Luther, vader van het Protestantisme, heeft gewoond en gewerkt en zijn beroemde stellingen heeft geschreven. Na een busreis van drie kwartier bezochten we eerst het panorama van Yadegar Asisi. Dit is een enorm doek waar foto’s uit Wittenberg zelf en zijn bewoners met middeleeuwse kleding zijn bewerkt tot een prachtig kunstwerk waar de middeleeuwse stad weer tot leven komt. Er was van alles te zien, van bedelaars tot monniken en van edelen tot arbeiders. Met licht- en geluidseffecten werd er dag en nacht nagebootst en werd er steeds een ander deel uit het panorama benadrukt.

Na deze belevenis bezochten we de binnenplaats van het klooster waar Luther en zijn vrouw Katharina von Bora jarenlang hebben gewoond en lesgegeven. Ook Torgause dominee Christiane heeft hier een tijdje gewoond bij haar opleiding tot dominee. Daarna bezochten we een kerk waar veel werken van Lukas Cranach hingen. Deze man heeft schilderijen gemaakt die geschikt waren om op te hangen in protestantse kerken. Luther was namelijk niet tegen schilderijen en beelden in de kerk, enkel de verering hiervan stond hem tegen. Op de schilderijen waren niet alleen Bijbelse taferelen te zien, maar werd ook kritiek geuit tegen het Katholicisme. Hierna bezochten we de kerk waar Luther zijn 95 stellingen op de deur had gespijkerd. Deze zijn nog steeds in de deur gegraveerd. Luther is in deze kerk ook begraven, er staan nog altijd bloemen bij zijn graf.

Na deze bezienswaardigheden hebben we nog wat vrije tijd gehad om deze historische stad verder te ontdekken, te shoppen of een ijsje te eten in één van de vele Eiscafés.

Hierna terug en voor voorbereidingen treffen voor de Hollandse avond

{AG}archief/2017/05torgaujeugduitwisseling/4zaterdag{/AG}

 

Zaterdagavond - Hollandse avond

De Hollandse avond,

We kwamen terug uit Wittenberg en we begonnen met het versieren van de kamer waar we die avond zouden gaan gaan eten. De liedjes die we gingen zingen waren we aan het oefenen en het eten werdt voorbereid. Die avond was de drescode Vastenavond, iedereen had een zaddoek om en gordijnen etc.

Als voorgerecht hadden we een groentesoep. Ook werd het lied Brabant gezongen en gespeeld, en ook vanwege het vastenavond thema: "Liever te dik in de ... dan een feestje gemist" Dat was natuurlijk een groot feest! Het hoofdgerecht bestond uit rijst met chilliconcarne en een komkommer-tomatensalade.

Hierna werd het lied "shape of you" van Ed Sharon gezongen. En als dessert vla met chocolade en slagroom! Iedereen wilde nog een 2de toetje. Echt iedereen was er die avond, we hadden voor 60 mensen gedekt en moesten zelfs borden bijhalen. Alleen maar leuk natuurlijk!

Aan het einde kregen de mensen koffie of thee met heerlijke koffieboontjes en konden ze nog even gezellig kletsen. Nadat iedereen weg was moest alles worden opgeruimd (wat dus behoorlijk veel was) gelukkig stonden Marcel en Marlies samen met de Duitse Isabell af te wassen en ging dat super snel! Aan het einde bleven we met de Jeugd nog even en dat was super gezellig!

Robin

{AG}archief/2017/05torgaujeugduitwisseling/4zaterdagavond{/AG}

 

Zondag - Kerkdienst - afscheid nemen en de lange terugreis met veel gezelligheid

Vannochtend gingen we naar de kerkdienst welke om 10.30 uur begon. Tijdens de kerkdienst waar Dineke samen met Annemijn en Stephan hadden gezongen in de slotkerk.

Katelijn had nog een paar stukken voorgelezen uit de bijbel. De organist had aan het einde van de dienst een lange 'solo' wat erg mooi was. Toen de dienst voorbij was zijn we naar de Wintergrüne gegaan en hebben daar nog wat gedronken waarna we aansluitend afscheid hebben genomen van onze gastgezinnen en nog een leuke groepsfoto hebben gemaakt. Daarna werden we uitgezwaaid door de Duitsers en na een aantal buien kwamen iets voor half 10 terug aan op het bolwerk.  Daar werden we opgewacht door alle ouders en broers/zussen en een aantal vriendjes...

geschreven door Cornee

{AG}archief/2017/05torgaujeugduitwisseling/5zondag{/AG}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlogformulier