Kleuterschool Foumban Kameroen

In 2010 is de nieuwbouw van de kleuterschool in Foumban – in de wijk Njissé - officieel geopend. De kleuterschool wordt beheerd door de Evangelische Kerk in Kameroen (EEC). Over de bijdrage die de regio Bergen op Zoom aan deze nieuwbouw heeft gegeven, is eerder een bericht op de website geplaatst.

Regelmatig hebben wij contact met de directrice Madame Mfout Marthe en met de inspecteur van het kleuter- en lager onderwijs dhr Nchare Jonas. De nieuwbouw heeft een uitstralend effect gehad op andere wijken in Foumban en zelfs daarbuiten.

 

In 3 wijken in Foumban zijn er inmiddels dependances van de kleuterschool van start gegaan. In de wijken Kounga, Fontain en Mambain kunnen de kleuters inmiddels ook naar een kleuterschool van de EEC. In het dorp Koupa Kagnam, een 25 km buiten Foumban staat ook een dependance. In totaal zijn er inmiddels een 250 leerlingen op deze kleuterscholen.

 

De ouders zien het belang voor hun kleine kinderen in om ze al jong onderwijs op de kleuterschool te laten volgen. Thuis spreken de gezinnen veelal Bamoun, de stamtaal, terwijl op de scholen het Frans de officiële voertaal is. Dat is ook het geval op de kleuterschool. De kinderen komen dan spelenderwijs in aanraking met het Frans en hebben daarmee een voorsprong als ze naar de lagere school gaan.

De diakonie wil deze ontwikkeling steunen. Door de uitbreiding van het aantal lokaties is er ook meubilair nodig en leermiddelen. Er is een begroting ingediend voor 40 stoeltjes en 4 lange tafels die ter plaatse gemaakt zullen worden voor omgerekend € 900,-. Verder wordt er voor leermiddelen een bedrag van € 100,- gevraagd. Er zijn wensen voor een fotokopieerapparaat en een computer met printer. Maar dat zal de begroting te boven gaan. Met advent 2014 wordt er twee maal gecollecteerd voor de kleuterschool in Foumban. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage. We houden u op de hoogte.

Ria en Eric van der Geer.

 


 

Mijn kleuterschool

Om de hoek op nog geen 50m van ons huis, staat mijn kleuterschool, ik kan en mag er alleen naar toe lopen, samen met mijn buurjongen Rollin. Ik heb een uniform aan, nou ja, uniform is misschien een groot woord, een soort schortje, lichtblauw met in het midden op buikhoogte een zakje. Iedereen heeft hetzelfde lichtblauwe schortje aan. De houten tafels en stoelen zijn ook blauw.

Ik krijg les van Madame Marthe en ze kan met haar tong een klakkend geluid maken. Ik weet nog altijd niet hoe ze dit deed, maar het maakte indruk op mij. Ik kan het nog altijd niet nadoen en het is nog altijd een groot raadsel voor mij, iets met het dubbel klappen van haar tong, ik vind het knap.

Ik leer woorden als le poisson, l’oiseau, le chat, le chien en leer tellen met un, deux, trois. We kleuren wat af en prikken de beestenboel uit papier om in een van huis meegebracht schriftje, de dieren in te plakken. En ik leer liedjes in het Frans, zoals het Kameroenese volkslied, en een liedje over je hoofd, schouders, knieën en voeten. Ik mag af en toe van Madame Marthe naar huis, om een fles water voor haar te halen, in mijn ogen de gewoonste zaak van de wereld en voelde fijn dat ik af en toe iets voor haar mag doen, wat ze niet aan andere kinderen vraagt.

Op woensdag tussen de middag haalt mama mij altijd op van school, de andere kinderen moeten wel naar school, maar ik niet, ik krijg zwemles, met bandjes, samen met mijn broer Jeroen en zus Linda, in het zwembad in de tuin bij een Franse familie, vrienden van papa en mama.

Mama helpt af en toe mee op mijn school, onder andere met het programma voor de komende week in elkaar zetten, samen met de leraressen. Ze heeft samen met Anneke Peereboom de kleuterschool opgericht in 1981.

Leerlingen kleuterschool EEC Njissé Foumban met de leidsters links Monique, Valéri, rechts Ria met Hedwig en Marthe (1987).

Vandaag wordt de klassenfoto gemaakt, ik vind het allemaal erg spannend en een beetje eng. Gelukkig, is mama vandaag ook op school en gaat ze met mij op haar arm, samen met alle leerlingen uit mijn klas en madame Marthe, madame Monique en mademoiselle Valéri, mee op de klassenfoto.

Hedwig van der Geer, geboren 1983 Foumban - Kameroen