Uitwisseling Torgau delegatie November 2012

Verslag uitwisseling 1-4 november 2012

Op donderdagavond 1 novermber arriveerden rond 18.00 uur een 14-tal gasten uit onze zustergemeente Torgau. Na een gezellig samenzijn met de gastgezinnen, waarbij onder het genot van een kopje koffie of thee het programma voor de komende dagen werd toegelicht, zijn de gasten met de verschillende gastgezinnen meegegaan om bij hen te dineren en de rest van de avond door te brengen.

Op vrijdag begonnen we de dag rond half tien met een ochtendgebed en het zingen van verschillende liederen. Daarna werd de rest van de ochtend ingevuld door het Pastoraat. Hierbij kregen wij, en in het bijzonder de gasten uit Torgau, uitleg over het pastoraat binnen de Protestantse Kerk in Nederland en Bergen op Zoom, en daarna ook meer specifiek over het ouderenpastoraat, het jongerenpastoraat en het pastoraat in het kader van mensen met een verstandelijke beperking. Vervolgens is er onderling gesproken over de verschillen en de overeenkomsten tussen de werkwijzen in Nederland en in Duitsland.

Na het nuttigen van de lunch, vertrok de groep richting GGZ-WNB. In verband met het vooruitzicht op slechter weer, begon het middagprogramma met een wandeling langs de kunstwerken op het Vrederust-terrein. Vervolgens kregen we uitleg over het pastoraat aan somatisch en geestelijk zieken.

's Avonds was er een gezamenlijke maaltijd, waarvoor gemeenteleden zelf gerechten hadden klaargemaakt. Hierdoor ontstond er een gevariƫerd buffet, ter plaatse nog verder aangevuld met koetjes en kalfjes. Na de maaltijd hielden onze gasten uit Torgau een presentatie over het pastoraat aldaar.

Op zaterdag 3 november vertrokken we met ongeveer 25 mensen naar de Biesbosch om hier een tocht per fluisterboot te maken. Helaas viel het weer erg tegen, maar dat mocht de sfeer niet drukken. Tijdens de rondvaart kregen we uitleg over de Biesbosch: beetje geschiedenis, beetje waterhuishouding, beetje natuur. Maar we hebben natuurlijk ook gewoon van de omgeving genoten. Daarnaast mochten we een aantal keren uitstappen, en genieten van een heerlijke erwtensoep met roggebrood en spek (terug in de boot welteverstaan).

Later op de middag hebben we de Basiliek in Oudenbosch bezocht. De geschiedenis van en de verhalen achter dit imposante bouwwerk waren indrukwekkend. Een beetje jammer was dat de groep hier gesplitst werd, maar het voordeel daarvan was wel dat de twee groepen hun rondleiding in verschillende talen kregen, zodat iedereen de boeiende verhalen van de gidsen goed heeft kunnen volgen; of op z'n minst had kunnen volgen.

Op de laatste avond hebben we met elkaar genoten van een weldadig buffet en nagepraat over de afgelopen dagen. Helaas is de ruimte hier wat beperkt om uitvoerig verslag te doen van het napraten, dus volsta ik met de constatering dat het een geslaagde uitwisseling was, waar we met plezier op kunnen terugkijken. De kerkdienst en het afscheid op de volgende ochtend brachten hier geen verandering meer in.

De Werkgroep Torgau-Contacten bedankt iedereen die geholpen heeft om van de uitwisseling wederom een succes te maken.

Inlogformulier