Torgau Jeugduitwisseling 2014 (Duitsland)

18 t/m 22 oktober 2014

Zaterdag - Heenreis en Aankomst

Zaterdag 18 oktober was het zover: de reis naar Torgau gaat weer beginnen. Natuurlijk was iedereen ruim op tijd (J) en konden we de traditionele groepsfoto maken. Sommige ouders hadden wat moeite met het loslatingsproces maar voor we het wisten zaten we al aan de koffie in het restaurant vlakbij Venlo.

En nog eens aan de koffie onderweg.... En nog eens pauze....De sfeer was opperbest

Na ruim 650 kilometer was Leipzig in zicht ….. Hier werd de eerste Mac gescoord …. Wat is Big-Mac in het Duits ?? o ja? Big-Mac dus
En dan klokslag zes. (alle klokken van de stad luiden hier om 6 uur ’s avonds) de ontvangst door de Duitse vrienden en vriendinnen. Jetz geht’s losss dus.

Na maar slapen, snaveltjes toe.

01.JPG02.JPG03.JPG04.JPG05.JPG06.JPG07.JPG08.JPG09.JPG10.JPG11.JPG

 

Zondag - kerkdienst en fietstocht/beachvolleybal/BBQ

Vanochtend moesten we vroeg opstaan, want we gingen samen naar de kerk. Dat was lastig want iedereen was moe… Zaterdagavond waren we samengekomen en hebben we gekletst, wat gedronken en gegeten. Om 23:30 lagen we doodmoe in bed, maar we hebben lekker geslapen. In de kerk was het leuk, hij was erg mooi! Je jas kon je aanlaten, het was erg koud. Zingen was interessant, het was natuurlijk ook in het Duits… Gelukkig verstonden we de toespraak die Willem Vermeulen hield , Dineke heeft heel mooi gezongen!

Nadat de kerkdienst afgelopen was, gingen we (wij en ons gastgezin) naar het kasteel in Torgau. Een groot deel stond in de steigers maar de zon scheen volop en we konden de toren nog wel beklimmen. Dit was een zware klus, maar het uitzicht was zeker de moeite waard! Ook zitten er in de gracht BEREN! Die hebben we (natuurlijk!) ook gezien. Er was toevallig vandaag ook een markt. Eerst gingen we een ijsje halen en daarna zijn we er lopend naartoe gegaan. Het was een soort boerenmarkt en er waren allerlei producten uit de hele regio te koop. We hebben een broodje met braadworst gegeten, dat viel zwaar! ;-)

Eenmaal thuis bleek dat er een plan was om samen te gaan fietsen. We zagen iedereen weer en we hebben een leuk rondje gefietst door het bos. Na een pauze hebben we bij het water lekkere dingen gegeten en daarna was het tijd voor een potje volleybal. Met alle kinderen zijn we op het strand gaan zitten en hebben we gekletst. Iedereen is enthousiast om morgen naar Dresden te gaan, ervaringen van de Duitsers zijn goed! Op dit moment zitten we bij het kampvuur in het tuintje achter de kerk. We zijn net gaan BBQ’en en het was lekker! Nu gaat de chocolade rond en kletsen we over de gastgezinnen. We missen jullie niet zo erg hoor ;-)!

Geschreven door: Lilly en Annemijn

01.JPG02.JPG03.JPG04.JPG05.JPG06.JPG07.JPG08.JPG09.JPG10.JPG11.JPG12.JPG13.JPG14.JPG15.JPG16.JPG17.JPG18.JPG

 

Maandag - Dag naar Dresden

Gisteravond na de barbecue zijn we met (op een paar Duitse jongeren na) alle jongeren gaan zwemmen in het zwembad van Torgau. Het was heel leuk en we hebben een hoop lol gemaakt met elkaar.

Vandaag gingen we naar Dresden! Een super mooie stad die ongeveer 2 uur rijden van Torgau lag. Toen we aankwamen liet de dochter van Christiane de stad aan ons zien en we hebben ook nog 2 kerken bezocht tijdens deze rondleiding waarvan onder andere de Frauenkirche die was tevens ook de indrukwekkendste van de 2. Na deze rondleiding kregen we een paar uurtjes vrije tijd (tijd voor shoppen en Starbucks dus). Na de vrije tijd kregen we een rondleiding door de Neustadt. Ook was er een gids die totaal niet streng of onaardig was (sarcastisch). Na een rondleiding van 2,5 uur hebben wij als groep netjes laten weten dat we er een beetje klaar mee waren en kregen we nog 45 minuten vrije tijd. Na de vrije tijd was het tijd om terug naar Torgau te gaan voor het avondeten. Hierna gingen we met zijn allen naar het jeugdhonk (de jugendkeller)

Geschreven door, Lukas en Michelle


01.JPG02.JPG03.JPG04.JPG05.JPG06.JPG07.JPG08.JPG09.JPG10.JPG11.JPG12.JPG13.JPG14.JPG15.JPG16.JPG

 

Dinsdag  - Dag in Torgau - Sporten, Graffitti en Hollandse avond

Vandaag stond er op het progamma om te gaan sporten, graffiti spuiten en tot slot als afsluiting “de Hollandse avond”

We mochten vandaag een beetje uitslapen want we hoefde pas 10 uur te verzamelen bij de sporthal in de school hier in Torgau. Hier hebben we eerst gevoetbald en gehockeyd. Daarna hebben we een korte pauze gehad en een sportief spelletje volleybal gespeeld! We waren erg goed hoor!.. haha. Hierna hebben we nog gevoetbald, Nederland vs. Duitsland. We hadden natuurlijk niet genoeg Nederlandse spelers om het team-aantal gelijk te maken dus kwamen Florian, Constantin en Sophie (Duitse Sophie!) bij team Nederland. EN WE HEBBEN GEWONNEN HOOR! Niet zoals bij het WK, ze kunnen nog iets van ons leren he!

Hierna zijn we met z’n alle gaan lunchen in de Wintergrüne (de plaats waar we ook zijn aangekomen) en we hebben hier een pizzabroodje met lekkere gezonde dingen gegeten!

Daarna zijn we met z’n allen naar de tuin van de kerk gelopen om daar graffiti te gaan spuiten. We moesten eerst de stoelen ophalen van uit de kerk. Als we dat hadden gedaan moesten we de stoelen schuren met schuurpapier en daarna vegen zodat het stof ervan af ging (en de graffiti beter blijft zitten). Iedereen ging creatief aan de slag met de graffiti bussen en er werden mooie creaties gemaakt! Zelfs de krant van Torgau is langs geweest omdat de stoelen worden verkocht voor ‘het goede doel.’ De opbrengst gaat namelijk naar de kerk toe.

Toen we klaar waren hadden we even tijd om naar huis te gaan, maar niet te lang hoor! Er was nog genoeg te doen! Maar voordat Michelle en Dineke naar huis mochten, moesten ze eerst helpen in de keuken met aardappels te schillen, toen ze daarmee klaar waren heeft Rob ze naar Magdalena’s huis gereden (waar Dineke slaapt) om haar gitaar te halen, omdat het regende kon dit niet op de fiets.

Eenmaal terug bij de kerk kon het versieren, schminken (Jaja, we gingen als zwarte pieten), en oefenen pas echt beginnen! Als eerste ging Lukas in de schmink, dat was erg lachwekkend! Daarna volgde de rest.

Toen iedereen eenmaal binnen was, kon het feest pas echt beginnen! De Zwarte Pieten kwamen binnen (onder begeleiding van Sophie op de piano) en iedereen kreeg pepernoten en snoep en een lekker soepje als voorgerecht. Na het voorgerecht ging Cornee een stukje uitleggen over het feest Sinterklaas zelf en over de geschiedenis daarvan, Willem vulde het aan. Daarna heeft Dineke nog een lied gezongen en ze begeleidde zichzelf op de gitaar. Ze deed het liedje ‘Wake Me Up’ van Avicii. Na het voorgerecht komt natuurlijk het hoofdgerecht; Stamppot met een echte rookworst, en jus. Typisch Nederlands voor een echte Hollandse Avond! Wij als Nederlanders hebben alles verzorgd; het eten deed Marcel (Met een kleine bijdrage van Michelle en DIneke ) en de bedinging deed iedereen, het ging als een trein! Even later kwam Sinterklaas nog even koekeloeren in Torgau, gezellig! Sommige kregen zelfs nog een paar cadeautjes van de Sint! Na de cadeautjes en de pepernoten, kwam het dessert, een lekkere taart met taaitaai poppen en andere lekkere extra’s. We kregen heel veel positieve reacties en het was super gezellig! Oftewel een super avond!

Maar de avond is nog niet afgelopen! Het is nu 11 uur en we gaan straks nog een feestje bouwen met iedereen die nog aanwezig is met pepernoten en heel veel gezelligheid!

Nederland … we missen jullie nog steeds niet, voor als je dat al dacht ;)

Geschreven door; Frederique, Cornee en DIneke

01.JPG02.JPG03.JPG04.JPG05.JPG06.JPG07.JPG08.JPG09.JPG10.JPG11.JPG12.JPG13.JPG14.JPG15.JPG

 

Woensdag - Afscheid en terugreis

Woensdag 22 oktober, alweer de dag, na 4 volle dagen met elkaar opgetrokken te zijn geweest, om aan de terugreis te beginnen.
Na de zeer geslaagde Hollandse avond werd er onder de jong en lui nog een verjaardagsfeestje gehouden.
Rond 09.00 uur verzamelden we weer bij de "Wintergrüne" waar na een groepsfoto (binnen) afscheid genomen werd en kon worden begonnen aan de terugreis.

Eerst deden we Leipzig nog even aan, we bezochten het mooie station aldaar en konden hierna nog even een uurtje vrij rond hobbelen...
Sommigen (lees: alleen de begeleiding) bezochten eerst nog de Nikolaikirche en de Thomaskirche.
De meesten (lees: de deelnemers) bezochten de vele winkeltjes, Starbucks en hamburgertentjes die allemaal nabij het station gelegen waren.

Hierna vertrokken we naar het westen, terug naar huis. We hadden veel regen en wind onderweg, maakten we "binnen-stops" (met heerlijke Duitse worstjes) en  hoorden we via de radio over de vele kilometers files en namen een goede alternatieve weg met uiteindelijk een veel kortere stau (file).
Net na Venlo stapten we de Mac Donalds binnen en aten we wat waarna we aan het laatste stuk begonnen.
Rond 20.15 uur werden we weer hartelijk ontvangen door alle familieleden ....

We kunnen terug kijken op een paar schitterende dagen met een afwisselend programma, goed weer, goed gezelschap en twee hele leuke groepen met jongeren.
Iedereen bedankt voor de gezellige tijd!

Hieronder nog een aantal fotootjes van de terugreis.

01.JPG02.JPG03.JPG04.JPG05.JPG06.JPG07.JPG

 

 

Torgau Reünie meets Timeless 2.0