Mijn tong jubelt van vreugde

Wat is het grootste verschil tussen een pessimist en een optimist? Het grootste verschil zit hem in de lijstjes die ze voor zichzelf bijhouden. U mag ook denken aan het glas dat ze voor zich zien. Half vol of half leeg?

Van de pessimisten hoor ik: we mogen niet zingen en we mogen niet allemaal samen naar de kerk, je moet je nota bene aanmelden! En we kunnen niet op vakantie zoals we willen en naar het terras of restaurant moet je dagen van te voren plannen; kortom: het is allemaal niks 

Van de optimisten hoor ik: wat fijn dat we – al is het in een kleine groepjes- weer mogen beginnen met samen te komen en elkaar te zien, naar mooie muziek luisteren, met iemand samen naar een terras kunnen of zelfs een restaurant. Wie weet kunnen we binnenkort een paar dagen op stap! Kortom: dat geeft de burger moed! 

Als er iets is wat mij in de afgelopen 32 jaar in het pastoraat telkens weer heeft verbaast dan is dat wel het grote verschil tussen de pessimist en de optimist. Dat halfvolle glas is voor elk gelijk. Het wordt niet voller van pessimistisch zijn en het wordt niet leger van optimistisch zijn, maar wat een verschil! En wat ik ook heb geleerd is dat er haast niet tegenop te praten is. Wanneer iemand echt alleen maar dat half lege glas wil zien is het een heidens karwei om die gemoedstoestand ter sprake te brengen. Soms lijkt het wel of mensen er genoegen in scheppen hun pessimisme vol te houden.

Pinksteren is het feest van de optimist! Op dekaart die al de Bergse gemeenteleden kregen rond Pinksteren schreven we het zo: “Pinksteren is leven met de geest van enthousiasme”. Vorige week herdachten we de Hemelvaart van Jezus Christus. Dat kan nog een beetje een leeg gevoel met zich mee brengen. De mannen en vrouwen “van het eerste uur” zullen zeker een periode doorgemaakt hebben van twijfel en zich hebben afgevraagd “hoe verder”. Met Pinksteren worden ze enthousiast en Petrus gaat preken. Hij citeert dan psalm 16 met de woorden “mijn tong jubelt van vreugde”. Hij heeft zich geschaard in het rijtje van de optimisten en stelt zijn lijstje samen met de zaken die zijn glas half vol maken. Ik houd de Heer voor ogen, ik wankel niet, hij voelt als aan mijn zijde.

Wat is Uw lijstje? Dat van de pessimist die zegt: hoe lang moet dit duren en wat zal er allemaal nog mis gaan? Of dat van de optimist die zegt; tel je zegeningen: we hebben allemaal telefoon en televisie en we kunnen beeldbellen met ons geliefden in Australie net zoals met die in Halsteren!

Bestaat voor de optimist dat stukje lege glas niet? Natuurlijk wel, met het bepaalt niet het leven. Dat wordt bepaalt door het volle gedeelte. Daartoe kún je je bepalen. Pinksteren is sleutelen aan de knoppen van je eigen gemoedstoestand, je eigen instelling. Ik wens U toe dat U er niet over uitgepraat raakt …. Dat uw tong jubelt van vreugde.

Ds. Willem Vermeulen.

 

Inlogformulier