Verslag van een bezoek aan de Joodse wijk van Antwerpen op 2 juli

Op woensdag 2 juli zijn een 30-tal bezoekmedewerkers van onze kerk op een uitje naar Antwerpen gegaan.
We zouden gaan kijken in de Joodse wijk van Antwerpen en aansluitend kosher eten bij restaurant Hoffy's. We verzamelden voor de kerk, en met 8 auto's volgeladen gingen we richting Centraal Station in Antwerpen.

In de hal werden we opgewacht door 2 gidsen, die o.a. special getraind waren om deze rondleiding door de Joodse wijk te doen. Het was ook zeer interessant!
We liepen langs diverse synagoges, en de gidsen legden gebruiken en feestdagen uit. We zagen chassidische joden, want die vallen erg op op een hele warme dag met hun zwarte hoeden, zwarte lange jassen en haardracht.
Niet alleen volwassen mannen lopen er zo bij, maar ook jonge jongens. Vrouwen zag je bijna niet, maar als ze er waren, hadden ze pruiken op met meestal een hoofddeksel of sjaal daaroverheen en natuurlijk rokken aan.
Meestal liepen ze met heel veel kinderen. Deze joden hadden zich bekwaamd in het slijpen van diamanten, en dit konden zij combineren met hun joodse verplichtingen. Toen echter het slijpen van diamanten zich naar India verplaatste, was deze bevolkingsgroep werkloos geworden. Ze zijn moeilijk inzetbaar in andere banen, omdat ze beslist meerdere malen per dag naar de synagogen moeten.
Er heerst dus veel armoede in die wijk. Daarnaast hebben ze veel kinderen. Een gezin met 11 tot 17 kinderen is geen uitzondering.


Na de boeiende en leerzame rondleiding konden we uitrusten bij Hoffy's. We hebben daar heerlijk gegeten aan 4 grote tafels, en ter ere van ons bezoek kregen we zelfs nog life muziek!
De eigenaar van Hoffy's gaf een toelichting op het eten, te beginnen met "wat is kosher eten nou eigenlijk". Dat blijkt toch wel zeer complex (als je dat niet gewend bent).
Hoffy's had o.a. twee volledig gescheiden keukens om de melkproducten en vleesproducten volledig te scheiden, maar de rabbi at er dagelijks, dus hij had ook dagelijks "kosher-inspectie".

Verder was het heel gezellig en het was heel leuk om zo met zijn allen op te trekken. De meeste mensen kennen elkaar wel, zeker van gezicht, maar nu spreek je elkaar ook eens wat beter. Een zeer geslaagde bijeenkomst!

Verslag en foto's door mevr. I Greiner

foto-1.JPGfoto-2.JPGfoto-3.JPGfoto-4.JPGfoto-5.JPGfoto-6.JPGfoto-7.JPGfoto-8.JPGfoto-9.JPG